Nieuws

ERVEN VAN DE OUDERLIJKE WONING

Als er iemand komt te overlijden dan is het maar de vraag wie de erfgenamen zijn. Vaak zal dit de overblijvende partner zijn of de kinderen.  Maar dat kan maar zo anders zijn. Het is dus een taak voor de notaris om duidelijkheid te verschaffen.

De wettige erfgenamen erven de bezittingen maar ook de schulden. Dus op naar de rechtbank om beneficiair te aanvaarden (onder voorwaarden) Doe je dat niet dan mag je als erfgenaam gewoon betalen aan de schuldeisers.

Als duidelijk is dat de overledene geen schulden had en een eigen huis en ook nog spaarrekeningen dan gaat de vlag uit.  Maar nu staat de Belastingdienst op de stoep die binnen 8 maanden een aangifte erfbelasting wil zien en verlangt daarna van de erfgenamen de verschuldigde erfbelasting.  Maar ja, de woning is nog niet verkocht, de hypotheek en overige zakelijke lasten gaan gewoon door.

Nu wil de Belastingdienst wel een jaartje wachten, maar dan moet je als efgenaam betalen. Als de claim groter is dan € 50.000,- dan eist de Belastingdient ook nog een tweede hypotheek inschrijving.  Leuk he.  Leuker kunnen we het niet maken zegt de Belastingdienst.

Maar indien de woning niet snel verkocht wordt dan kan het nog best wel spannend worden. Hoe los je dat op.

Meer weten? Bel  ons voor informatie of een afspraak.

Geplaatst op Maandag 1 september 2014 - 09:00

financiele dienstverlening