Nieuws

2031 wordt een extra spannend fiscaal jaar.

Voor iedereen die in 2001 een hypotheek had loopt de renteaftrek in 2031 af, dat jaar is dus spannend, want in dat jaar verhuisd dit hypotheekdeel na box 3.

Dat betekend is box 1 geen renteaftrek meer, In box 3 kan dat de rendementsheffing dempen op het moment dat er volgens de regels belastbaar vermogen aanwezig is. 

Uw woonhuis blijft echter in box 1 en door de wet Hillen was bepaald dat de heffing van het EWF (eigen woning forfait) beperkt was tot maximaal het bedrag van de aftrekbare rente en zou dus 0 kunnen zijn indien u na 2001 de hypotheek niet verhoogd heeft. 

Maar nu gaat het kabinet vanaf 2020 de wet Hillen in 11 jaar stapsgewijs afbouwen. Dat betekent dus dat indien de hypotheek geheel in box 3 zit, u weer in box 1 het EWF bij uw inkomen krijgt bijgeteld.

Dit is iets om zeker rekening mee te houden. Planningssoftware moet hier nog op worden aangepast zodat dit in de toekomstige jaren zichtbaar gaat worden.  Het verval van de renteaftrek in 2031 was al sinds 2001 zichtbaar in uw overzichten.

Wilt u zelf weten hoe dat er uitziet?   Vraag dan een inkomens overzicht aan bij onze planner. 

Geplaatst op Zondag 17 december 2017 - 09:00

financiele dienstverlening