Nieuws

WAARSCHUWING VOOR FRAUDULEUZE AANDELEN VERKOPERS (BOILER ROOMS)

Het kan zomaar voorkomen dat u gebeld door een aanbieder van buitenlandse aandelen.  Zij dringen aan om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie”, aldus de Autoriteit Financiële Markten (AFM)

Dit zijn personen en organisaties die met behulp van verkopers naar potentiële beleggers bellen om ze over te halen te investeren in aandelen. Deze aandelen bestaan vaak niet of zijn waardeloos. De websites van de boiler rooms zien er over het algemeen erg betrouwbaar uit. Ook maken ze regelmatig gebruik van namen die lijken op die van bekende financiële organisaties. Wanneer de belegger de aandelen eenmaal heeft gekocht, krijgt hij vaak een nieuw aanbod om de gekochte aandelen tegen een aantrekkelijk tarief te verkopen aan een buitenlandse instelling. Hier moet een vergoeding voor worden betaald, waarna de beleggers in de meeste gevallen niets meer vernemen van de ‘bemiddelaar’.

In Nederland is het verboden om consumenten zonder aanleiding te bellen met het aanbod aandelen te kopen of te verkopen. Om misstanden te voorkomen maakt de AFM gebruik van waarschuwingslijsten. Hier staan bedrijven op die naar aanleiding van onderzoek van de AFM of van buitenlandse toezichthouders niet betrouwbaar zijn bevonden. De aanpak van boiler rooms is lastig, aangezien ze vaak in het buitenland zijn gevestigd en snel van naam veranderen.

Het laatste kwartaal van 2014 heeft de AFM gewaarschuwd voor een vijftal partijen, zij doen potentiële beleggers een aanbod om aandelen Facebook, Apple, Tropicana Entertainment, Alibaba  te kopen tegen een koers die aanzienlijk lager ligt dan de beurskoers.

Op de site van de AFM vindt u een stappenplan hoe te handelen indien u benadert wordt door zo'n partij. Het bellen van potentiële clienten in overigens verboden in Nederland.  Op basis van de signalen die hier binnenkomen doet de AFM nader onderzoek, waarbij zij samenwerkt met politie, justitie, FIOD en buitenlandse toezichthouders.

Geplaatst op Maandag 20 april 2015 - 09:00

financiele dienstverlening